СЛОВЕНИЈА И АВСТРИЈА

Прв ден: 07.03.2024 година (четврток)

18:00 часот Заминување на групата од  Кавадарци и во 20:00 часот од Скопје (пред туристичките агенции) кон Словенија со туристички автобус преку граничниот премин Табановце, со попатни одмори.

Втор ден: 08.03.2024 година (петок)

Пристигнување во Марибор во претпладневните часови. Организиран разглед на градот со локален туристички водич: Прошетка преку Плоштадот на генералот Маистра до Покраинскиот Музеј кој има свои изложбени простории во Мариборскиот Градски дворец. Потоа продолжуваме покрај Фрањевачката Црква, Плоштадот Леона Штукља до Сломшковиот Плоштад, Катедралата Св. Иван Крстител од 12. Век. ,  Жидовската Кула и Синагогата. Разгледот го завршуваме пред најстарата лоза на светот-плава жаметовка која е впишана во Гинисовата книга на рекорди и ја симболизира традицијата на виновата културна дестинација Марибор-Похорје. Потоа сместување на групата во хотел „B&B Hotel“ 3*** во центарот на Марибор во двокреветни соби (https://www.hotel-bb.com/en/city/hotels-maribor ). Слободно  попладне за индивидуални  активности и прошетки низ градот. Ноќевање.

Трети ден: 09.03.2024 година (сабота)

Појадок. Заминување на групата со локален туристички водич кон Австрија на целодневен разглед на Грац, живописен град покрај реката Мура кој во 2003-та година е прогласен за престолнина на културата. Во центарот на стариот град ќе ги видиме главните градски атракции: старата дворска пекара, Катедралата, главниот Плоштад со Градското Собрание, Палатата на селските станови со ренесансен двор… Од пешачкиот мост над реката Мура  ќе имаме поглед на пловечкиот остров во облик на школка на реката Мура и на уметничката куќа „Kunsthaus“. Слободно време за индивидуални прошетки. Во договореното време враќање во хотелот во Марибор. Ноќевање.

Четврти ден: 10.03.2024 година (недела)

Појадок. Одјавување од хотелот и заминување на групата кон Македонија со попатни одмори. Пристигнување во раните утрински часови.

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ………219 евра (13.580 денари)

(плаќање во денарска противвредност)

Во цената на аранжманот се вклучени следните услуги:

– Превоз со туристички автобус на наведената релација

– Две ноќевања со појадок во „B&B Hotel“ 3*** во Марибор

– Целодневен излет до Грац-Австрија

– Лиценциран туристички водич  за разглед на Љубљана и Грац

– Организација на патувањето и лиценциран туристички придружник

Во цената на аранжманот не е вклучено:

– Доплата за еднокреветна соба -45 евра (за двете ноќевања)

– Туристичка такса во Марибор (се плаќа во агенцијата) – 400 денари за двете вечери

– Патничко осигурување