Карневал во Венеција

Карневалот во Венеција е еден од најпознатите карневали низ светот и препознатлива
карактеристика на градот. Секоја година преку три милиони луѓе се дел од овој настан.
Екстравагантни маски и костими ја  надополнуваат атмосферата која ги привлекува луѓето
ширум светот.
Маските изработени за венецијанскиот карневал се уникатни. Меѓу најпознатите се оние
кои ги претставуваат ликовите од италијанската „Commedia dell’Arte”, како и познатите
бели маски со долг клун, што всушност го претставуваат докторот кој се бори против
чумата. Во Венеција, изработката на маски со години наназад е посебна индустриска
гранка, која успешно опстојува.

ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ ВКЛУЧУВА:

 • Сместување во хотел 3 во областа Лидо ди Јесоло или Венето на база две ноќевања со појадок
 • Автобуски превоз на горенаведените релации
 • Разгледите според програмата
 • Посета на Трст и трговскиот центар Палманова
 • Услуги од туристички професионален водич – пратител
 • Бесплатен трансфер Битола, Прилеп, Кавадарци (Црна река), Велес


ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ ВКЛУЧУВА:

 • Задолжителна доплата за туристичка такса за хотелот 2.5 евра по лице од ден
 • Трошоци за патничко осигурување за целиот престој – 5 евра
 • Влезници за локалитетите (музеи, верски објекти, индивидуални трошоци…)
 • Индивидуални трошоци


ЦЕНИ НА ФАКУЛТАТИВНИТЕ ИЗЛЕТИ ПО ЛИЦЕ:

 • Разглед на Венеција со водич (повратна карта со брод од и до Пунто Сабиони) – 30 евра 
 • Факултативна посета на Верона и Милано со водич (45€)
 • ПАКЕТ со сите излети во вредност од 75 евра може да се купи по акциска цена при резервација на истиот во нашата канцеларија за само 70 евра (плаќање во автобус)

ПРОГРАМА:.


Прв ден – 08.02 (четврток)
Состанок на групата кај хотел Континентал околу 12 – 14 часот. Патуваме преку
граничниот премин Табановце. Дневно и ноќно возење преку Србија, Хрватска и
Словенија со попатни одмори.
Втор ден – 09.02 (петок)
Пристигнување во Трст во утринските часови. По разгледот на градот (околу два часа)
упатување кон еден од најголемите шопинг центри во Италија – Palmanova Outlet
Village (околу два часа). Сместување во хотел. Ноќевање.
Трет ден – 10.02 (сабота)
По појадокот се упатуваме кон Верона – градот на Ромео и Јулија, започнува на плоштадот
Бра каде се наоѓа надалеку познатата Арена, потоа следи прошетка по познатата улица
Mazzini која низ центарот на градот води директно до плоштадот Ербе. Разглед на
плоштадот “Dei Signori” каде се наоѓа статуата на Данте, а потоа се упатуваме во дворот на
куќата на Јулија каде ќе можете да се фотографирате со статуата на Јулија. По слободното
време продолжуваме кон градот на модата Милано. Пристигнуваме во пладневните
часови. Разглед на градот со водич:тврдината Сфорцеско, Piazza Duomo,централниот
плоштад каде се наоѓа најголемата готска катедрала во светот,потоа одиме на Via Vittorio
Emanuelle,најдобрата шопинг улица, Oktogon, односно галеријата Vittorio Emanuelle каде
се наоѓа 196 м долг покриен премин со многубројни продавници кој пак не води до
зградата на Миланската опера,една од најпознатите оперски куќи во светот.Слободно
време за шопинг и индивидуални прошетки низ градот кој е бисер на северниот дел на
Италија. Во вечерните часови заминување кон хотелот. Ноќевање.
Четврт ден – 11.02 (недела)
Појадок, и трансфер до пристаништето “Пунта Сабиони”. Превоз со брод “вапорето” до
центарот на Венеција. Разглед на градот: плоштадот и црквата Св.Марко, Мостот на
воздишките, Дуждевата палата, Прокуратите, Мостот Риалто, Каналот Гранде… Слободно
време за индивидуални прошетки и уживање во карневалската атмосфера. Во договорено
време враќање со бродот до Пунта Сабиони. Поаѓање за Скопје во договорено време.
Петти ден 12.02 (понеделник)
Патување преку Словенија, Хрватска, Србија. Пристигнување во Скопје во пладневите
часови.

ПОПУСТИ И ДОПЛАТИ:

 • Доплата за 1/1 соба 70% од цената на аранжманот
 • Нема намалување на цената за сопствен превоз
 • ПОПУСТза деца: попуст се добива кога детето е придружувано од двајца возрасни лица. Сите лица постари од 10 години се сметаат за возрасни лица. Дете од 02-10 години во 1/2+1 остварува попуст од 10% (со седиште во автобус и кревет во хотел)
 • Возрасно лице на помошен кревет го плаќа полниот износ на аранжманот.


НАПОМЕНИ ЗА РАСПОРЕД НА СЕДЕЊЕ ВО АВТОБУС:

Со потпишување на договорот за патување, патникот е должен да го прифати
местото во автобус кое ќе му го додели агенцијата. Дополнителни промени не е
можни. Агенцијата го прави распоредот на седење, земајќи ги во предвид
постарите лица, семејствата со мали деца, трудници, како и периодот на уплатата.
Ако патникот сака да резервира одредено седиште, при уплатата во агенцијата
може да доплати 10 евра по лице и да бира седиште (освен првиот ред, кој е
резервиран за персоналот)


УПАТСТВА И НАПОМЕНИ:

 • Ве молиме внимателно да ги прочитате општите услови за патување на организаторот.
 • Земете предвид дека поради државни или верски празници на одредена дестинација на одредени локалитети или трговски центри, продавници и ресторани, музеи можно е да не работат, па постои можност да се смени редоследот на одредени содржини во програмата.
 • Патниците кои имаат за цел да посетат одредени институции, ги советуваме преку интернет да се информираат за работното време и дали е потребна резервација за термин.
 • Од моментот на пријавувањето, се создаваат административни трошоци на организаторот на патувањето, хотел, автобуски превоз и слично, па откажување на патувањето повлекува и надокнада за тие трошоци, кои се точно прецизирани со датуми по табели во Општите услови за патување. За отказ на аранжманот пред законските услови предвидени по ОУ, се задржуваат 10евра по лице од уплатената сума, поради административните трошоци
 • Се предупредуваат патниците дека поради почитување на часовите предвидени во програмата за патување, не постои можност за задржување на граница поради регулирање на повраток на средства од TAX FREE.
 • Сите патници кои се државјани на Република Македонија и имаат биометриски пасоши во земјите потписници на Шенгенскиот договор можат да патуваат без виза во согласност со одлуката на Советот на Министри во ЕУ. За патување на територијата на ЕУ пасошот не смее да има помалку од 3 месеци пред истекување.

ВАЖНО:

 • Агенцијата не сносува одговорност во случај пограничните власти да му оневозможат на патникот да влезе во територијата на ЕУ.
 • Патниците кои не се државјани на Македонија се обврзани самите да се запознаат со визниот режим на земјата во која патуваат и преку земјите кои се поминуваат при патувањето.
 • Патникот е обврзан при пријавувањето во агенцијата да го пријави своето име, презиме, датум на раѓање онака како што е напишано во пасошот. Погрешно пријавени податоци ќе бидат внесени во ваучерот за хотелот и другите документи за патувањето кои можат да создадат проблем кај граничните и хотелски служби.
 • Ги замолуваме патниците да достават копија од пасошот при резервација на аранжманот и телефонски број.
 • Пограничните служби при пасошката контрола можно е да побараат од некои патници да покажат парични средства (картички или готовина), како и меѓународно патничко осигурување.
 • Агенцијата е должна до два дена пред тргнување да ги извести патниците за часот и местото на тргнување.
 • Во хотелите се влегува на првиот ден од престојот од 14часот. Хотелот од оваа понуда е регистриран, прегледан и стандардизиран од страна на Националната туристичка асоцијација на земјата. Секој хотел има ресторан. Секоја соба има тоалет и туш. Описот на хотелот е информативен и превземен од веб страницата на истиот. За евентуална отстапка од квалитетот на услугата, организаторот не сносува одговорност, бидејќи тоа зависи исклучиво од хотелот.
 • ПОЈАДОК:Појадокот е континентална шведска маса, помал избор на продукти и главно станува збор за сладок појадок.
 • За сите информации дадени по усмен пат, агенцијата не сносува одговорност.
 • Потписниците на договорот за патување се должни да ги информираат нивните сопатници со програмата, условите на плаќање и Општите услови на патување.
 • Патниците самите сносат одговорност за личните и патните документи и нивната важност.
 • Организаторот не може да влијае на сместувањето во хотелот. Распределбата на собите се врши на рецепција по пристигнувањето. Т.А. ќе ги проследи барањата до хотелот, но не гарантира за исполнување на истите.
 • Доколку дојде до одредена штета или непредвидени трошоци поради непочитување на упаствата и напомените, организаторот на патувањето не сносува одговорност, туку целокупниот износ на штетата ги сносува патникот.
 • Агенцијата го задржува правото да направи измена во програмата на патувањето (редоследот поради непредвидени околности)
 • ВАЖНО:Малолетните деца кои патуваат без еден родител потребно е да имаат согласност од вториот родител за поминување на граница или ако патуваат без родителите, мора да има заверена согласнот од двата родитела и да се во придружба на пратител при преминувањето на границата.
 • Во случај да дојде до промена на монетарниот пазар или недоволен број на пријавени патници, агенцијата го задржува правото да ја коригира цената и да направи промена во програмата, како и да ја спои турата со друга агенција.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото преку акција или last minute понуда да ги продаде слободните капацитети по друга цена од претходната.
 • Странките кои го уплатиле аранжманот по претходната цена немаат право да побараат надокнада поради промената.
 • Аранжманот е правен врз база на 40 патници и доколку има недоволен број напријавени, агенцијата има право да го откаже патувањето, најдоцна до 5 дена пред терминот на тргнување.
 • Со оваа програма важат Општите услови за патување.